//Moda na pandan

Moda na pandan

Liście pandanowca oficjalnie są następcą modnego w ostatnich czasach awokado, azjatyckiej kapusty pak choi, nawet hipsterskiej matchy. A przynajmniej tak przewiduje Nigella Lawson.

Reklama

Należy przypomnieć, że gdy gwiazda brytyjskich kulinariów powiedziała, że uwielbia tosty z awokado – sprzedaż tego produktu wzrosła w Wielkiej Brytanii o 30 proc. Nastała moda na awokado. Czy po najnowszej deklaracji Nigelli to samo stanie się z pandanem?

Zatem czym jest pandan?

Pandan to nic innego jak liście, które używane są w kuchni azjatyckiej. Zawija się w nie ryż, a nawet pewnego rodzaju desery, by nabrały delikatnego posmaku wanilii. Ponadto liście pandanowca gotuje się w mleku kokosowym, by potem ubić z tego wspaniały krem.

Pandan to najnowszy składnik lodów i… naleśników. Coraz częściej jest używany w Europie i poza restauracjami. A oprócz walorów smakowych, ma również inne wspaniałe właściwości. Podobno pandan stosowany jest na oparzenia słoneczne, odstrasza insekty, redukuje stres, a do tego używa się go do przyciemniania włosów i jako środek na… przedwczesny wytrysk. Smaczny i zdrowy!

Czytaj również:  Śniadania projektantów